preskoči na sadržaj
Vijesti

Pola stoljeća imena škole

26. studenoga 2017. navršilo se točno 50 godina otkada je Osnovana škola "Grigor Vitez" Sveti Ivan Žabno dobila ime po velikom dječjem pjesniku Grigoru Vitezu. Za ovu visoku obljetnicu izdan je prigodni poštanski žig i omotnica. Budući da je ova obljetnica pala u nedjelju, Hrvatska pošta  postavila je u školi Izdvojeni poštanski ured. 


Na svečanosti su se okupili mali novinari i mali filatelisti škole, učiteljice, učitelji, roditelji i predstavnici Hrvatske pošte. Na početku programa sve je pozdravio ravnatelj škole Tomislav Hanžeković i predstavnik Hrvatske pošte Dražen Jedvaj. Nakon toga je Petra Anjoš, 5. b izvela dvije skladbe na violini, a Vitezovu pjesmu "Krijesnica" krasnoslovila je Klara Korpar, 4. r. U svečačnost se uključio i učitelj emeritus Jerko Barišić koji je postavio izložbu na kojoj su djeca mogla vidjeti: pisma Grigora Viteza  učenicima ove škole početkom šezdesetih godina prošloga stoljeća, njihova pisma pjesniku te  prigodne omotnice s prigodnim žigovima koji su izdani ovih zadnjih godina, a posvećeni su 100. i 105. obljetnici rođenja Grigora Viteza te školski list "Krijesnicu" od prvog broja iz 1964.  do broja iz 2005. Učenici su sa zanimanjem promatrali  i Spomenicu škole iz koje je učitelj Jerko pročitao baš tu stranicu prije točno pedeset godina. Saznali su da je na svečanoj dodjeli imena školi, 26. 11. 1967.,  prva otisnula u Spomenicu novi žig škole s Vitezovim imenom njegova supruga Elizabeta,  osim nje potpisali su se u Spomenicu pjesnikova kći Olga Vitez-Babić, Gustav Krklec, Enes Čengić  te učiteljice i učitelji koji su tada radili u školi. Nakon dopisivanja i prijateljevanja s pjesnikom Vitezom, Nastavničko vijeće je odlučilo, a njegova obitelj odobrila da se škola prozove njegovim imenom. Bila je  to prva škola u Republici Hrvatskoj koja dobila ime Grigora Viteza po odobrenju njegove obitelji. Time se ponose učenici i učitelji ove škole. U proteklih pedeset godina održani su u školi i izvan škole brojni projekti nadahnuti Vitezovim stvaralaštvom. Utemeljeni su i susreti osnovnih škola iz Republike Hrvatske koje nose Vitezovo ime -Vitezijada. Dosada je održan 21 susret. Tijekom ove protekle godine, koja je bila posvećena Grigoru Vitezu, prvašići su likovno oblikovali slikovnicu u kojoj su prikazali vragolije Antuntuna, petaši su na  on-line kvizu kahoot pokazali svoje znanje o književnom stvaralaštvu Grigora Viteza, jubilarni školski list "Krijesnica" je u tisku, središnja svečanost, posvećena ovoj obljetnici, održat će se 1. prosinca 2017. g. u 17,00 sati u bivšoj kinodvorani u Svetom Ivanu Žabnu.  

Nakon razgleda izložbe svi su otisnuli prigodni žig na markicu omotnice, mali filatelisti za svoje albume, ostali za uspomenu. Škola je poslala ilustriranu prigodnu omotnicu s prigodnim žigom na adrese pojedinaca i ustanova. Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Jerko Barišić   datum: 6. 12. 2017.
preskoči na navigaciju