preskoči na sadržaj
Vijesti

Pedeset ljeta iz čarobna svijeta

50. rođendan imena OŠ "Grigor Vitez" Sveti Ivan Žabno proslavljen je 1. prosinca ove godine pred prepunom bivšom kinodvoranom u Svetom Ivanu Žabnu. 


Slavljenički pozdrav uputio je lik kojega se posljednjih godina gledalo i slušalo na ovoj istoj pozornici. Te večeri bio je u novoj ulozi. Luda luduje, najavljuje i provaljuje. Kako i dolikuje, prozvao je i pozvao zboraše da počaste pjesmom okupljene na rođendanskom slavlju. Tulipani su dizali čaše i pjesma je podigla raspoloženje nazočnih, kao i goropadnog voditelja. On je kroz odškrinuta vrata škicnuo mališane iz Male škole koji  pokazuju kako čvorak maže grožđe, a bube na krumpiru kao da se ljube, dok vjetar svoje radi i maslačke po livadi sadi... Igra predškolaca pretopila se u plavu boju snijega gdje Razbinos isključivo svojim prijetnjama i snagom želi pridobiti lijepu kraljevsku kćerku Krizantemu. On nije uspio, ali su zato uspješni bili ritmičari 3. r. koji su zamalo dohvatili mjesec. Toga trenutka Luda se vratio iz podnevnog sna i zaključio da ima i luđih nego što je on. Mislio je na onoga ćaknutog uma, glavom i bradom Antuntuna, na čiju nas je neprolaznu ludost podsjetila maestralna izvedba naših drugašića. Vragolija li njegovih: sadnja jaja u vrtu dok se nije digla mišja graja, a kako i ne bi kad pajcek lovi s jednog i drugog kraja! Na kraju Antuntun sjeda u čun, vesla kroz žito i pokazuje svoj raskošni um. Luda se zabezeknuo i zamalo kleknuo. Uspio je pozvati zboraše da ga vrate u zbilju. A kakva ti je to zbilja gdje drveće hoda. Ma ne hoda, nego kako bi to bilo kad bi moglo hodati – tako su pjevali. Luda je predložio da krave čitaju novine, da se zima razboli, da nema za mačke škole. Možda bi se onda hrastovi tužili, možda bi trubači bez trube trubili. Četvrtaši iz PŠ Sv. P. Čvrstec iznijeli su prijedloge jednoga vršnjaka koji smišlja da bi satovi mogli kucati i njihova ogledalca svjetlucati. Ove sanjarije potakle su Ludu da jede travu i da pjesmicu nauči kravu. U tome ga je prekinuo plač. Začuo se pravi pravcati pjesnikov glas – Grigor Vitez krasnoslovio je svoju pjesmu Plačko. Luda nije donio mačku i tako utješio Plačka, već je kroz vrata pratio kako se zec, vjeverica i šojka kreštalica prepiru oko slike koju su vidjeli u ogledalcu. Medvjed rješava problem jer je on u ogledalu vidio sebe, što su mu potvrdili i medvjedica i medvjedići. Ovu škakljivu situaciju dočarali su nam četvrtaši iz PŠ Trema, a naši mladi vrijedni Tremljani podučili su nas i vrijednosti dobrote na primjeru maslačka uz poljski put. Maslačak je prihvatio trampu kad je dukat dao za lampu koju je donijela krijesnica, ovog puta iz Cirkvene, i poručila da je ona zvijezda mala u letu i da svijetli u dječjem svijetu. Dimnjačar bi, kako je pjevao zbor, dopustio djetetu, koje nesreća lupa, da iz njegove četke čekinju za svoju sreću iščupa.

Vesela slavljenička svečanost počela je skladbom Tulipani dižu čaše, a završila je krasnoslovom iste pjesme u izvedbi učenice 1. r. Dok su tulipani nazdravljali, Luda je čuo na svom mobitelu da je kvočka izlegla novce. Javio mu je pajdaš Antuntun.

Bravo Luda, nije ti ta luda što si predložio da se novci utroše za obnovu naše škole u idućih 50 godina, kad ćeš se tada ponovno susresti sa svima nazočnima.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Jerko Barišić   datum: 6. 12. 2017.
preskoči na navigaciju