preskoči na sadržaj
Vijesti

Nastup u Italiji

17. 12. 2017.  tridesetdvoje učenika naše škole je, pod vodstvom učiteljice glazbene kulture Višnjice Radić i voditeljice Folklorne skupine KUD-a "Tomislav" Mirjane Benko, te u pratnji ravnatelja Tomislava Hanžekovića i roditelja, a na poziv učiteljice hrvatske nastave iz Italije Tatjane Barković, nastupilo u talijanskom gradiću San Pietro al Natisone. 


Tamburaši i Folklorna skupina Osnovne škole "Grigor Vitez", u suradnji s KUD-om "Tomislav" iz  Svetog Ivana Žabna,  sudjelovali su na božićnoj priredbi učenika-polaznika hrvatske nastave iz Udina i okolice. Učenici domaćini porijeklom su uglavnom iz Daruvara i okolice.

Po dolasku u San Pietro al Natisone, svi zajedno su se osvježili uz tradicionalan talijanski ručak, tjesteninu.

Božićnu priredbu su organizirali Hrvatsko talijanska udruga i Općina San Pietro al Natisone, a prisustvovali su joj, osim učenika i njihovih roditelja: zamjenice generalne konzulice Republike Hrvatske u Republici Italiji Nevenka Grdinić,  gradonačelnik San Pietro al Natisonea Mariano Zufferli i ravnatelj škole San Pietro al Natisone Nino Ciccone, načelnik lokalne policije te gosti iz Republike Hrvatske.

U okviru programa  naši su tamburaši i Folklorna skupina  izveli tradicijske dječje plesove uz tambure.  Osim božićne priredbe, naši su učenici zajedno s domaćinima sudjelovali u zajedničkoj radionici u kojoj  su učenici domaćina naučili hrvatski tradicijski ples "Seljančica" i  hrvatske božićne pjesme "O, pastiri čudo novo" i "Narodi nam se" te "Radujte se narodi".   Tako uvježbani, nakon nastupa na priredbi, i domaćini i gosti zajedno su otplesali ples uz pratnju tamburaša i otpjevali pjesme. Domaćini su bili oduševljeni jer su uoči Božića doživjeli djelić tradicijske kulture Domovine iz koje su njihovi preci. Gostima iz Svetog Ivana Žabna bio je to nezaboravan doživljaj i iskustvo.

Gosti i domaćini su, kako i priliči vremenu Došašća, izmijenili darove.

Ovaj susret trebao bi prerasti u međunarodnu suradnju. Učenici iz Svetog Ivana Žabna dvaput bi godišnje učenicima iz  San Pietro al Natisonea prenosili tradicijsku kulturu i običaje, a domaćini iz Italije najavili su i svoj dolazak i nastup 24. travnja 2018. u Svetom Ivanu Žabnu.

Skupinu  iz Svetog Ivana Žabna  na putu je pratio i cijelom događanju nazočio načelnik Općine Sveti Ivan Žabno Nenad Bošnjak. Materijalna sredstva za putovanje osigurala je Općina Sveti Ivan Žabno i tvrtka "More".

Vesna Benković, školska knjižničarkaPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Vesna Benković   datum: 20. 12. 2017.
preskoči na navigaciju