preskoči na sadržaj
Vijesti

Razvrstavaj i recikliraj - vratimo boju Zemlji

Dana 26. travnja 2018. godine, u sklopu „Zelene čistke“, učenici od 5. do 8. razreda AB turnusa posjetili su Komunalno poduzeće u Križevcima.


Posjet je započeo prezentacijom o očuvanju okoliša te zbrinjavanju korisnog i onog malo manje korisnog otpada koji se svakodnevno proizvodi u našim kućanstvima. Šokirala ih je činjenica da svaki čovjek dnevno napravi 1 kg kućnog otpada.

Oko dvije trećine tog  otpada može se  odvojiti i ponovno iskoristiti te na taj način smanjiti količine otpada na smeću, dobiti nove proizvode uz manju količinu vode i energije te spriječiti emisije ugljičnog dioksida u atmosferu (globalno zagrijavanje).

Saznali su da se staklo može nebrojeno puta pretaliti i ponovno upotrijebiti,  a da pritom ni malo ne gubi na kvaliteti.  Papir se može reciklirati do sedam puta,  a plastika 3 do 4 puta prije nego što izgubi svoja svojstva.

Učenici su također posjetili i odlagalište smeća, takozvano Teletubbies – brdo te križevačko Reciklažno dvorište u kojem se odvija razvrstavanje i prikupljanje korisnog otpada.

Cilj posjeta bio je osvještavanje i poticaj učenika na recikliranje i razvrstavanje otpada. Učenicima se svidio posjet, naučili su nešto novo, ali i obnovili svoja prijašnja saznanja o okolišu i recikliranju.

Na kraju posjeta dobili su i domaću zadaću: Podučiti roditelje o važnosti razvrstavanja otpada! Nikada nije kasno naučiti nešto novo i korisno! Za spas Zemlje i njezinih stanovnika!

 

                                                                                                       Napisala: Petra Burić, 6.a

                                                                                                       Foto: Eva Novak, 6.a

 

 

 

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Jerko Barišić   datum: 30. 4. 2018.
preskoči na navigaciju