preskoči na sadržaj
Vijesti

Osmaši u Vukovaru

Osmi razredi OŠ “Grigor Vitez” Sveti Živan Žabno, 1. i 2. lipnja 2018.,  posjetili su grad heroj Vukovar u sklopu projekta Posjet osmih razreda Vukovaru u organizaciji Javne ustanove “Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar”.


U dvodnevnoj terenskoj nastavi posjetili su sve važne lokalitete grada od prapovijesti do danas s naglaskom na Vukovar u Domovinskom ratu. Posjet Gradskom muzeju  Vukovar i Muzeju vučedolske kulture učenicima je ukazao na naseljenost ovog prostora i razvoj napredne kulture još od doba eneolitika (bakrenog doba ).

Poslušali su vrlo zanimljivo i nadahnuto predavanje o Domovinskom ratu i Bitci za Vukovar kao bedemu u obrani suvereniteta Republike Hrvatske .

Spomen-dom Ovčara, masovna grobnica Ovčara, Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica 1991., Memorijalno groblje žrtava Domovinskoga rata te Spomen-dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti približili su im Vukovar u Domovinskom ratu,  tragediju koju je prošao, te žrtvu koju je podnio za stvaranje Republike Hrvatske.

Slobodno poslijepodne učenici su proveli razgledajući Vukovar s Dunava uživajući u vožnji brodom. 

Posjet gradu heroju završili su sudjelovanjem u Školi mira te u kvizu znanja, u kojem su našu školu predstavljale učenice Lucija Burić i Sandra Ježovita osvojivši drugo mjesto.

Učenici su ove godine proveli i akciju  “Uljepšaj nekom dan!” te su Socijalnoj samopozluzi humanitarne udruge “Duga”, koja pomaže socijalno ugroženim Vukovarcima,  donirali prehrambrene i higijenske potrepštine. Veliko hvala i KTC- u Križevci koji je podupro ovu akciju s 500 kn.

Dirnuti i puni dojmova učenici su se vratili iz Vukovara sa sviješću zašto je Vukovar  grad heroj te s osjećajem zahvalnosti svakoj žrtvi za slobodnu Hrvatsku, ali i s jasnom porukom da se takvo zlo više nikada i nigdje ne ponovi.

 

Nataša OrečPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Jerko Barišić   datum: 28. 6. 2018.
preskoči na navigaciju