preskoči na sadržaj
Vijesti

Sahara, deve i raj na Zemlji u srcu Hrvatske

 

          Za četrdesetak učenika naše škole,koji su se svojom učenjem,marljivošću, zalaganjem, trudom,  sportskim i drugim uspjesima istaknuli ove školske godine, organiziran je nagradni izlet u Đurđevac i Križnicu 2.7.2018.

 


Posjetili su Đurđevačke Pijeske, ostatke jedine hrvatske pustinje koja se nalazi na istočnom dijelu grada Đurđevca. To je zaštićeno botaničko područje, a zovu je još i „Krvavi peski“ i „Hrvatska Sahara“.

Odnedavno su stanovnici Đurđevca i četiri deve, dvogrbe Đurđica, Dina i Romeo te jednogrba deva Tomica,  koje su spremno pozirale pred učeničkim objektivima. O njihovim životnim navikama i prilagodbi na novu sredinu ispričao im je timaritelj Hrvoje.

Zatim su se uputili do Staroga grada u Đurđevcu, utvrde koja je nastala u 15. st. na uzvisini usred močvare za obranu od turske opasnosti i zbog sukoba između velikaša.  Uz utvrdu veže se i svima znana legenda o Picokima u spomen na slavnu obranu Đurđevčana od Turaka.

Put ih je odveo do Križnice, otoka na rijeci Dravi pokraj Pitomače. To je prekrasno selo, oaza mira i stanište mnogih ugroženih životinjskih vrsta i dom 200 –injak stanovnika. Do tog raja na Zemlji može se doći samo skelom i,za visokog vodostaja, visećim pješačkim mostom. Učenici su iskusili oba načina dolaska na otok.

Pri povratku svratili su do Bjelovara i zasladili se predavanjem o Bjelovaru i slasnim sladoledom.

Učenicima je bilo lijepo i poučno, te zahvaljuju Školi i učiteljima na organizaciji nagradnog izleta te Općini Sveti Ivan Žabno na podršci u njegovoj realizaciji.

                                                                                              Nataša OrečPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Jerko Barišić   datum: 3. 8. 2018.
preskoči na navigaciju