preskoči na sadržaj
Vijesti

Nastup u Zlataru

Dana 29. rujna u Zlataru je održan 49. po redu Zbor mladih pjesnika, smotra literarnih radova učenika napisanih na nekom od naših kajkavskih dijalekata. Zbor se tradicionalno održava u okviru višednevne zlatarske manifestacije Dani kajkavske riječi i organiziran je tako da autori sami krasnoslove svoje autorske pjesme. 


Od ukupno 292 kajkavske učeničke pjesme pristigle na literarni natječaj tročlana je prosudbena komisija (Željka Horvat-Vukelja, Ivo Kalinski, Ivančica Tomorad) za izvođenje na završnoj svečanosti, Zboru mladih pjesnika, odabrala ukupno 51 pjesmu, među kojima i pjesmu Martinje naše Magdalene Horvat iz 7.b razreda. Velik je to uspjeh s obzirom na to da većini učenika naše škole kajkavski nije materinski jezik, ali istodobno i pokazatelj da se mogućnosti kajkavskog izričaja naših učenika ne trebaju zanemariti; stvaralački je potencijal prisutan i treba ga razvijati. Naša je Magdalena izvrsno krasnoslovila pjesmu i zaradila glasan pljesak uz poneki povik odobravanja i osmijehe publike, a posebnu je pohvalu zaradila i od predsjednice žirija. Ovime je naša škola nakon dugog niza godina ponovno sudjelovala na najstarijoj dječjoj kajkavskoj manifestaciji u Hrvatskoj, što nam može služiti na ponos, a ujedno je nastavljen i kontinuitet pojavljivanja na smotrama dječjeg kajkavskog pjesništva unazad nekoliko godina. Posebnost je Zbora mladih pjesnika to što autori svoje pjesme izvode u narodnim nošnjama svoga kraja pa je tako i Magdalena Horvat posjetiteljima Zbora predstavila narodno ruho našeg zavičajnog kruga. Sve pjesme koje su izvođene na smotri ujedno su i otisnute u prigodnome zborniku, što će svim malim literatima ostati vrijedna i trajna uspomena na (mlade) školske dane. Magdaleni želimo puno uspjeha u daljnjem pjesničkom stvaranju, a potičemo i druge učenike da se odvaže svijetu pokazati ono što znaju – malo talenta i puno rada kad-tad iznjedrit će uspjeh. Samo hrabro!

 

Tomislav Hrebak

 

Nastup na 49. Zboru mladih pjesnika u Zlataru

 

U subotu 29. rujna bili smo ja i moj profesor Tomislav Hrebak u Zlataru na 49. Zboru mladih pjesnika. Bilo nam je jako lijepo. Kad smo došli u Zlatar, u Osnovnu školu Ante Kovačića, najprije smo se trebali prijaviti da smo stigli, a onda je uslijedio najbolji dio – kad nismo znali na mene obući narodnu nošnju. Međutim, nakon nekog smo vremena uspjeli. Profesor je bio jako snalažljiv pa je druge pitao za pomoć. Slijedila je začas i proba, a potom svečana izvedba kajkavskih pjesama nas učenika. Moja pjesmica zove se Martinje i drago mi je da sam je napisala i da sam pozvana s tom pjesmicom u Zlatar. Poslije tog svečanog događaja ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta dr. Jurja Žerjavića Zlatar, Gordana Valjak, na mikrofon je pozvala nas male pjesnike da dođemo na pozornicu po poklon i priznanje. Poprilično smo svi već bili gladni pa smo otišli na ručak u DVD Zlatar, nakon čega smo krenuli kući. Na putu prema Svetom Ivanu Žabnu zastali smo i na Mariji Bistrici. Bilo je stvarno prekrasno i mislim da će mi taj dan zauvijek ostati u sjećanju.

 

Magdalena Horvat, 7.b

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Vesna Benković   datum: 12. 10. 2018.
preskoči na navigaciju