preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 9. 2012.

Ukupno: 78324
Ovaj mjesec: 408
Ovaj tjedan: 64
Danas: 12
Korisni linkovi
Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Dokumenti za prikaz
Vijesti

Vitezijada

6. lipnja 2017. održana je, u OŠ Grigora Viteza Poljana,  Vitezijada - susret osnovnih škola u Republici Hrvatskoj koje nose Vitezovo ime. Ova se manifestacija počela održavati početkom sedamdesetih godina prošloga stoljeća.  U početku je bila svake, kasnije se održavala svake druge godine. U prošlom stoljeću, zadnja je bila 1990. u Osnovnoj školi "Grigor Vitez" Sveti Ivan Žabno. Nakon Domovinskog rata bilo je inicijativa da se nastavi ova lijepa tradicija  nadahnuta književnim stvaralaštvom velikog dječjeg pjesnika  Grigora Viteza. To se i ostvarilo u Okučanima, 2011., gdje je Vitez polazio osnovnu školu.                                                                                                                                    


Ovogodišnju su Vitezijadu, na Dan škole,  organizirali, nakon jednogodišnje pripreme, ravnatelj i djelatnici  Osnovne škole Grigora Viteza Poljana. Na ovu veliku svečanost druženja, stvaralaštva, prijateljstva, igre, natjecana pristigli su učenici iz  četiriju osnovnih škola koje nose  pjesnikovo ime (iz Zagreba, Osijeka, Svetoga Ivana Žabna, Poljane) te  iz  Osnovne škole Okučani. 

Gostoljubivost djelatnika škole domaćina osjećala se cijelog dana. Nakon okrjepe i razgledavanja škole, izloženih literarnih i likovnih radova pristiglih na natječaj za Vitezijadu, svi sudionici krenuli su u obližnji Društveni dom gdje je održan kulturno-umjetnički program. Na početku sve je ozdravio ravnatelj škole domaćina Tibor Nagy. Posebno je pozdravio Olgu Vitez-Babić, kćerku Grigora Viteza, te pohvalio učenicu Helenu Štimac iz svoje škole, koja je na Državnom natjecanju iz Tehničke kulture osvojila 5. mjesto. Njoj i njenom mentoru Ivanu Kišu uručena su priznanja.

Uslijedilo je proglašenje nagrađenih literarnih i likovnih radova koji su po procjeni povjerenstava bili najbolji.  

U kulturno-umjetničkom programu, koji je bio raznovrstan i razigran, a uglavnom nadahnut Vitezovim djelima, sudjelovali su učenici iz svih pet škola.  Dramci OŠ „Griglro Vitez“ Sveti Ivan Žabno izveli su Vitezov igrokaz Plava boja snijega. Svojom su izvedbom nasmijali i razveselili gledateljstvo.

Nakon kulturno-umjetničkog programa održana su natjecanja u atletici i nogometu. Nisu se samo u nogometu natjecale muške, već i ženske ekipe. Čuo sam komentare da dresovi jedne ženske ekipe podsjećaju na one Borussije Dortumnd, a druge na dresove Bešiktaša.                                                                                                                    Budući da je bilo puno medalja, a nešto manje pehara, bilo bi previše navoditi sve dobitnike. Ravnatelj domaćina podijelio je medalje i pehare najboljima. Na kraju nije bilo nezadovoljnih. Evo dobitnika iz Svetoga Ivana Žabna:  Marija Bilješko, 7. c  osvojila je zlato na 800 metara, srebro su osvojili nogometaši, Leona Nerendić, 5. b  bila je 3. na 400 m i osvojila broncu. Kristijan Totić, 6. a  osvojio je također broncu na 400 m,  Jeleni  Švagelj, 5. b za dlaku je izmakla medalja, osvojila je  4. mjesto na 400 m.                                                                                                                                                                  Sve sudionike Vitezijade autobusi su odvezli u Lipik,  gdje je bio objed te nakon toga vožnja vlakićem. Došao je rastanak, pozdravljao se s domaćinima i ostalima. Svi odlaze svojim kućama.

Čestitke i zahvale domaćinu na gostoprimstvu, susretljivosti i organizaciji. Ravnatelji su razgovarali tijekom dana o budućim susretima. Sljedeći će se održati vjerojatno za dvije godine. Veselimo se Vitezijadi.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Jerko Barišić   datum: 9. 6. 2017.
preskoči na navigaciju