preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 9. 2012.

Ukupno: 77290
Ovaj mjesec: 360
Ovaj tjedan: 78
Danas: 17
Korisni linkovi
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Dokumenti za prikaz
Vijesti

Balogova igra traje i traje

Četvrti put zaredom održani su, 30. svibnja 2018., u Svetom Petru Čvrstecu, Dani Zvonimira Baloga. Svečanosti su nazočili članovi njegove obitelji, predstavnici Školske knjige, učenici, učitelji, roditelji i drugi poklonici njegova umjetničkog djela.

U programu su sudjelovali polaznici predškole, učenici nižih i viših razreda, učitelji,  vanjski suradnici, Miroslava Vučić iz Školske knjige i Dubravka Težak s Učiteljskog fakulteta.  


Uz songove iz kultne serije "Zlatna nit", za koju je scenarij napisao Zvonimir Balog, mali plesači predškole i nižih razreda u više su navrata veselim ritmom vratili sve u bezbrižno djetinjstvo igre i snova, a krasnoslov pjesme "Kad sam mali bio" nasmijao je publiku. Nisu izostali ni Balogovi stihovi  za odrasle. Čitao ih je prof. Tomislav Hrebak uz glazbenu pratnju Barice Tutek. Nekoliko učenika viših razreda počastilo je nazočne svojim stihovima u zavičajnoj kajkavštini kakvu je govorio Zvonimir Balog.

Središnji dio svečanosti posvećen je Balogovu novom romanu "Ptica Ružica" o kome je govorila dugogodišnja urednica u Školskoj knjizi Miroslava Vučić. Zahvalila je što je pozvana na ovu svečanost te podržala organizatora da se ova manifestacija nastavi. Naglasila je da je roman "Ptica Ružica" hrvatski "Mali princ". Balog je u njemu pokazao i veliko znanje o pticama. Nakon toga razgovarala je o Balogovu književnom stvaralaštvu s Dubravkom Težak, profesoricom dječje književnosti na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Dubravka Težak je istaknula da je teško Balogova djela jednoznačno kategorizirati. Balog se poigrava riječima i slogovima. Piše šaljivo i ljude potiče na razmišljanje. I dramatizirani početak romana "Ptica Ružica", koji su izvele članice Dramske skupine, potakao je nazočne na razmišljanje.

Na kraju programa ravnatelj OŠ "Grigor Vitez" Tomislav Hanžeković pozdravio je nazočne te podijelio zahvalnice svima koji su pomogli u organizaciji i provedbi ove priredbe. Zamolio je Ljubicu Balog, pjesnikovu suprugu, da uputi svoju riječ. Ona vidno dirnuta rekla je da je naš Zvonko negdje tu među nama. Zahvalila je inicijatorima ove manifestacije te spomenula da ima još puno njegovih djela u rukopisu. Nakon pjesnikove supruge zahvalu je uputio i Jerko Barišić, koordinator ovoga projekta. Darovao je gošćama iz Zagreba nekoliko knjiga naše slikarice i pjesnikinje Sanje Benko te školski list "Krijesnicu" koja je izišla prošle godine povodom 50. obljetnice imena Osnovne škole "Grigor Vitez" Sveti Ivan Žabno. Još obilatije darivanje nastavili su predstavnici Školske knjige. Svim izravnim sudionicima programa podijeljene su Balogove knjige. Osobno urednica Miroslava Vučić poklonila je nekoliko naslova Zvonimira Baloga školskoj knjižnici. Malim glumicama, koje su izvele dramatizirani početak romana,  poklonila je prvo izdanje "Ptice Ružice" koje će biti svečano promovirano na Interliberu ove godine. Umjetnički dojam upotpunila je izložba ilustracija nekih scena iz romana "Ptica Ružica" koje su umjetnički oblikovali slikari i slikarice Likovne sekcije KUD-a "Tomislav" Sveti Ivan Žabno.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Jerko Barišić   datum: 5. 6. 2018.
preskoči na navigaciju