2015-12-23 19:21:53 O projektu "Mi jedemo odgovorno" Udruga Lijepa naša ,koja vodi program Međunarodnih Eko škola , ove školske godine nositelj je Europskog projketa“Mi jedemo odgovorno" s još 9 zemalja EEF (Europen Economic Area). Osnovna škola „Grigor Vitez“, Sveti Ivan Žabno, zajedno s 20 Eko škola u Hrvatskoj, uključila se u ovaj pilot projekt sa šest razreda i jednom grupom predškolskog programa (123 sudionika, učiteljice koje su bile motivirane za projket). Projekt će se provoditi tijekom školske 2015./2016. u suradnji s našim vanjskim suradnicima (Bio Vega iz Zagreba, OPG proizvođačima, dr. Drinom Podobnik), donatorima (Bauhaus, Zagreb), roditeljima, lokalnom upravom, Županijom. Ovaj zahtjevan i vrlo poučan projekt, ima svoju metodologiju ,rokove i aktivnosti vezane za područja koja su odabrana anketom ( odnosila se na analizu školske kuhinje i prehrambene navike kod kuće koju su učenici popunjavali skupa s roditeljima). Iz analize ankete školske kuhinje uočili su se problemi vezani za loše prehrambene navike učenika koji preferiraju tzv. brzu hranu(piza, hamburgeri, pržena hrana) te nas čeka težak zadatak: mijenjanje prehrambenih navika i konzumacija što više svježih, sezonskih i lokalnih proizvoda (još bolje iz organskog uzgoja) što bi bio i cilj projekta. 24.10.2015. održana je edukacija koordinatora projketa u vrtićima, osnovnim i srednjim školama u organizaciji Udruge Lijepa naša. Koordinatorice naše škole : Ivančica Sudinec, Ivančica Podhraški , Nevzeta Zdunić, Katarina Rožman naučile su na seminaru kako hranu koju konzumiramo dovesti u vezu s zaštitom ali i onečišćenjem okoliša i što je to odgovorna i zdrava prehrana. Kako na to gledati globalno kao na svjetski problem? Što mi možemo učiniti? Prvi korak je bio osnivanje Eko odbora na nivou škole vezano za ovaj projekt . Članovi Eko odbora (po ulogama i metodologiji projekta) su: KUHARI – VOĐE TIMA : ravnateljica Nevenka Bajsić, eko koordinatorica Nevzeta Zdunić MODERATORI - OBLIKOVATELJI TIMA: Sanja Čičak (8.c), Katarina Knapić (kuharica), Gordana Košćak EKSPERIMENTALNI KUHARI: Ivančica Sudinec, Ilijana Grdjan (6.C), Višnjica Radić, Ana Marija Kučina (8.c), Ljubica Šatvar, Nikolina Kušec, Vera Matos (predstavnica roditelja) FOTOGRAFI-DOKUMENTARISTI: Jerko Barišić, Mateo Feltrin (8.c), Danijela Biškup, Martina Sokač TAJNICE: Sanda Uremović, Karla Šestan, Blanka Ivezić Drožđak (predstavnica lokalne uprave) MENADŽERI: Katarina Rožman, Nikola Vuković (6.b) KRITIČAR – INFORMATOR: Ivančica Podhraški, Anamarija Ištvanić, Josip Švagelj (6.b), Tatjana Kopjar Pitanja i problemi vezana za proizvodnju , transport i distribuciju hrane, te kako sve to utječe na okoliš (ekološki otisak hrane ) , fair trade (pravedna trgovina), niske nutritivne vrijednosti visoko prerađene hrane , povećana konzumacija mesa , su nova saznanja koja će učenici, učitelji i roditelji steći kroz ovaj projket. Planiramo i nadamo se da ćemo kroz edukaciju i radionice mijenjati prehrambene navike i stavove vezane za zdravu prehranu, te uvesti u školski jelovnik više zdrave hrane (ukusna variva, hranu prozvedenu na našem području,svježu hranu i zdrave napitke sa što manje šećera). Pokušat ćemo riješiti problem bacanja hrane (višak hrane u školskoj kuhinji) što je globalni svjetski problem (1/3 hrane u razvijenom dijelu svijeta se baci). Kako se odgovorno i zdravo hraniti i što ostavljamo od prirodnih resursa budućim generacijama? Više o projektu možete saznati na web stranici škole
|
Osnovna škola "Grigor Vitez" Sveti Ivan Žabno |