2015-12-23 19:21:53

O projektu "Mi jedemo odgovorno"

Udruga Lijepa naša ,koja vodi program Međunarodnih Eko škola , ove školske godine nositelj je  Europskog projketa“Mi jedemo odgovorno" s još  9  zemalja  EEF (Europen Economic Area).

Osnovna škola „Grigor Vitez“, Sveti Ivan Žabno, zajedno s 20 Eko   škola u Hrvatskoj, uključila se u ovaj pilot projekt sa šest razreda i jednom grupom predškolskog programa (123 sudionika, učiteljice  koje su bile motivirane za projket).

Projekt će se provoditi tijekom školske 2015./2016. u suradnji s našim vanjskim suradnicima (Bio Vega iz Zagreba, OPG proizvođačima, dr. Drinom Podobnik), donatorima (Bauhaus, Zagreb), roditeljima, lokalnom upravom, Županijom.

Ovaj zahtjevan  i vrlo poučan projekt,  ima svoju metodologiju ,rokove i  aktivnosti vezane za   područja koja su odabrana  anketom  ( odnosila se na  analizu školske kuhinje i prehrambene navike kod kuće koju su učenici popunjavali  skupa s roditeljima). Iz analize ankete školske kuhinje uočili su se problemi vezani za loše prehrambene navike učenika koji preferiraju tzv. brzu hranu(piza, hamburgeri, pržena hrana) te nas čeka težak zadatak: mijenjanje prehrambenih navika i konzumacija što više svježih, sezonskih i lokalnih proizvoda  (još bolje iz organskog uzgoja)  što bi bio i  cilj  projekta.

24.10.2015. održana je edukacija koordinatora projketa u vrtićima, osnovnim i srednjim školama u organizaciji Udruge Lijepa naša. Koordinatorice naše škole : Ivančica Sudinec, Ivančica Podhraški , Nevzeta Zdunić, Katarina Rožman naučile su na seminaru kako hranu koju konzumiramo dovesti u vezu s zaštitom ali i onečišćenjem okoliša i što je to odgovorna i zdrava  prehrana. Kako na to gledati globalno kao na svjetski problem? Što mi možemo učiniti?

Prvi korak je bio osnivanje Eko odbora na nivou škole  vezano za ovaj projekt .

Članovi Eko odbora  (po ulogama i metodologiji projekta) su:

KUHARI – VOĐE  TIMA : ravnateljica  Nevenka  Bajsić, eko koordinatorica  Nevzeta Zdunić

MODERATORI - OBLIKOVATELJI TIMA:  Sanja Čičak (8.c), Katarina Knapić  (kuharica), Gordana Košćak

EKSPERIMENTALNI  KUHARI: Ivančica Sudinec, Ilijana Grdjan (6.C), Višnjica  Radić, Ana Marija Kučina (8.c), Ljubica Šatvar, Nikolina Kušec, Vera Matos (predstavnica roditelja)

FOTOGRAFI-DOKUMENTARISTI: Jerko Barišić,  Mateo Feltrin (8.c), Danijela Biškup, Martina Sokač

TAJNICE:  Sanda Uremović, Karla Šestan, Blanka  Ivezić Drožđak (predstavnica lokalne uprave)

MENADŽERI: Katarina  Rožman,  Nikola Vuković (6.b)

KRITIČAR – INFORMATOR: Ivančica Podhraški, Anamarija Ištvanić,  Josip Švagelj (6.b), Tatjana Kopjar

Pitanja i problemi  vezana za proizvodnju , transport i distribuciju hrane, te kako sve to utječe na okoliš  (ekološki otisak hrane ) , fair trade (pravedna trgovina),  niske nutritivne vrijednosti  visoko prerađene hrane , povećana konzumacija  mesa ,  su  nova saznanja   koja će učenici,  učitelji i roditelji steći kroz ovaj projket.

Planiramo i nadamo se da ćemo kroz edukaciju i radionice  mijenjati prehrambene navike i stavove vezane za zdravu prehranu,  te uvesti u školski jelovnik više zdrave hrane (ukusna variva, hranu prozvedenu na našem području,svježu hranu i zdrave napitke sa što manje šećera).

Pokušat ćemo riješiti problem bacanja hrane (višak hrane u školskoj kuhinji) što je globalni svjetski problem (1/3 hrane u razvijenom dijelu svijeta  se baci). Kako se odgovorno i zdravo  hraniti  i što ostavljamo od prirodnih resursa budućim generacijama?

Više o projektu možete saznati na web stranici škole

       


Osnovna škola "Grigor Vitez" Sveti Ivan Žabno