« Prosinac 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
SAT | PRIJE PODNE | POSLIJE PODNE |
---|---|---|
0. | 7:15 - 8:00 | 12:25 - 13:10 |
1. | 8:oo - 8:45 | 13:15 - 14:00 |
2. | 8:50 - 9:35 | 14:05 - 14:50 |
9:35 - 9:50 (veliki odmor) | 14:50- 15:05 (veliki odmor) | |
3 | 9:50 - 10:35 | 15:05 - 15:50 |
4 | 10:40 - 11:25 | 15:55 - 16:40 |
5 | 11:30 - 12:15 | 16:45 - 17:30 |
6. | 12:20 - 13:05 | 17:35 - 18:20 |
Udruga Lijepa naša ,koja vodi program Međunarodnih Eko škola , ove školske godine nositelj je Europskog projketa“Mi jedemo odgovorno" s još 9 zemalja EEF (Europen Economic Area).
Osnovna škola „Grigor Vitez“, Sveti Ivan Žabno, zajedno s 20 Eko škola u Hrvatskoj, uključila se u ovaj pilot projekt sa šest razreda i jednom grupom predškolskog programa (123 sudionika, učiteljice koje su bile motivirane za projket).
Projekt će se provoditi tijekom školske 2015./2016. u suradnji s našim vanjskim suradnicima (Bio Vega iz Zagreba, OPG proizvođačima, dr. Drinom Podobnik), donatorima (Bauhaus, Zagreb), roditeljima, lokalnom upravom, Županijom.
Ovaj zahtjevan i vrlo poučan projekt, ima svoju metodologiju ,rokove i aktivnosti vezane za područja koja su odabrana anketom ( odnosila se na analizu školske kuhinje i prehrambene navike kod kuće koju su učenici popunjavali skupa s roditeljima). Iz analize ankete školske kuhinje uočili su se problemi vezani za loše prehrambene navike učenika koji preferiraju tzv. brzu hranu(piza, hamburgeri, pržena hrana) te nas čeka težak zadatak: mijenjanje prehrambenih navika i konzumacija što više svježih, sezonskih i lokalnih proizvoda (još bolje iz organskog uzgoja) što bi bio i cilj projekta.
24.10.2015. održana je edukacija koordinatora projketa u vrtićima, osnovnim i srednjim školama u organizaciji Udruge Lijepa naša. Koordinatorice naše škole : Ivančica Sudinec, Ivančica Podhraški , Nevzeta Zdunić, Katarina Rožman naučile su na seminaru kako hranu koju konzumiramo dovesti u vezu s zaštitom ali i onečišćenjem okoliša i što je to odgovorna i zdrava prehrana. Kako na to gledati globalno kao na svjetski problem? Što mi možemo učiniti?
Prvi korak je bio osnivanje Eko odbora na nivou škole vezano za ovaj projekt .
Članovi Eko odbora (po ulogama i metodologiji projekta) su:
KUHARI – VOĐE TIMA : ravnateljica Nevenka Bajsić, eko koordinatorica Nevzeta Zdunić
MODERATORI - OBLIKOVATELJI TIMA: Sanja Čičak (8.c), Katarina Knapić (kuharica), Gordana Košćak
EKSPERIMENTALNI KUHARI: Ivančica Sudinec, Ilijana Grdjan (6.C), Višnjica Radić, Ana Marija Kučina (8.c), Ljubica Šatvar, Nikolina Kušec, Vera Matos (predstavnica roditelja)
FOTOGRAFI-DOKUMENTARISTI: Jerko Barišić, Mateo Feltrin (8.c), Danijela Biškup, Martina Sokač
TAJNICE: Sanda Uremović, Karla Šestan, Blanka Ivezić Drožđak (predstavnica lokalne uprave)
MENADŽERI: Katarina Rožman, Nikola Vuković (6.b)
KRITIČAR – INFORMATOR: Ivančica Podhraški, Anamarija Ištvanić, Josip Švagelj (6.b), Tatjana Kopjar
Pitanja i problemi vezana za proizvodnju , transport i distribuciju hrane, te kako sve to utječe na okoliš (ekološki otisak hrane ) , fair trade (pravedna trgovina), niske nutritivne vrijednosti visoko prerađene hrane , povećana konzumacija mesa , su nova saznanja koja će učenici, učitelji i roditelji steći kroz ovaj projket.
Planiramo i nadamo se da ćemo kroz edukaciju i radionice mijenjati prehrambene navike i stavove vezane za zdravu prehranu, te uvesti u školski jelovnik više zdrave hrane (ukusna variva, hranu prozvedenu na našem području,svježu hranu i zdrave napitke sa što manje šećera).
Pokušat ćemo riješiti problem bacanja hrane (višak hrane u školskoj kuhinji) što je globalni svjetski problem (1/3 hrane u razvijenom dijelu svijeta se baci). Kako se odgovorno i zdravo hraniti i što ostavljamo od prirodnih resursa budućim generacijama?
Više o projektu možete saznati na web stranici škole